Vakantieland Lemmer-Tjeukemeer

De vakantieregio Lemmer-Tjeukemeer is een waterrijk gebied met bekende meren als het IJsselmeer, Tjeukemeer en Groote Brekken. Deze zijn geschikt voor alle vormen van waterrecreatie en hengelsport en daarmee is het uniek in Nederland.

De watersportactiviteiten, van de bouw en verhuur van de kleinste visbootjes tot grote zeewaardige jachten, zijn geconcentreerd in Lemmer en Echtenerbrug - Delfstrahuizen, een tweelingdorp op de vaarroute Friesland - Noordwest Overijssel.
De aantrekkelijkheid van de regio wordt vergroot door de aangrenzende boscomplexen Gaasterland en Kuinderbos, fietspaden op en langs oude en nieuwe zeedijken naar Urk en Kuinre, het schitterende vestingstadje Sloten (één van de Friese Elfsteden), Joure met zijn subtropisch zwem- en kuurparadijs en de bloemenvelden in de kop van de Noordoostpolder. Deze polder op de bodem van de voormalige Zuiderzee viel droog in september 1942,

Lemmer Beach Echtenerbrug (Tsûkemar/Tjeukemeer
Lemmer Beach
Echtenerbrug (Tsjûkemar/Tjeukemeer)

Nieuwe fietsroute 2017

PontjesrouteFryskeMarren Logo03

Pontjesroute Sneek-Joure-Lemmer met Highlights en Restingpoints (4 pag.)

U fietst deze twee routes (noordelijke en zuidelijke route) via de op de gedetailleerde kaart aangegeven fietsknooppunten. Gratis te bestellen via: www.frieslandhollandwebshop.nl/fietskaarten U betaalt alleen de verzendkosten.


Fietsroutekaart gratis verkrijgbaar bij: Fahrradroutenkarte umsonst erhältlich bei:

Pocket Cycle Map available for free at:

Carte des pistes cyclables disponible gratuitement à:

Smuldorado ‘de Brêge’ Marwei 12 8508 RC Delfstrahuizen www.cafetariasmuldorado.nl
Hotel Restaurant Tjongervallei Marwei 14 8508 RC Delfstrahuizen www.tjongervallei.nl
Recreatiepark Idskenhuizen Mastersein 12 8523 NK  Idskenhuizen www.rp-idskenhuizen.nl
De Goede Hoop Vegelinswei 17 8501 ZC Joure www.degoedehoop.com
Bistro Fred Douwe Egberts Plein 5 8501 AB  Joure www.bistrofredjoure.nl
Koffie- en Theehuis - Museum Joure Geelgietersstraat 1 8501 CA  Joure www.museumjoure.nl
Grand Café De Jongens van Joure De Merk 13 8501 AN Joure www.dejongensvanjoure.nl
Hajé hotel restaurant Joure Klokmakkerij 1 8501 ZS Joure www.haje.nu
Doppio Espresso Midstraat 360 8501 AC Joure  www.doppio-espresso.nl
Hampshire Hotel - St. Nicolaasga Legemeersterweg 1A 8527 DS  Legemeer hampshirehotelsintnicolaasga.com
Golden River Lemmer Schans 38 8531 DX  Lemmer www.goldenriverlemmer.nl
Smulwereld Peter Gedempte Gracht 5 8531 EK Lemmer smulwereldpeter-lemmer.nl
Beachclub Lemmer Industrieweg 2 8531 PA  Lemmer beachclublemmer.bennergroep.nl
Ir. D.F. Woudagemaal Gemaalweg 1a 8531 PS  Lemmer www.woudagemaal.nl
Sporthotel Iselmar Plattedijk 16 8531 PB  Lemmer www.iselmar.nl
Eetcafé De Eerste Aanleg Plattedijk 20A 8531 PE  Lemmer www.eersteaanleg.com
RCN De Potten De Potten 2-38 8626 GD  Offingawier www.rcn.nl
Cafe Restaurant It Foarunder Kolmarslân 1 8626 GW  Offingawier www.itfoarunder.nl
Paviljoen Tjeukemeer Meerweg 34 8515 CB  Oldeouwer www.campingtjeukemeer.nl
Hotel en Restaurant de Oorsprong Huisterheide 7 8521 NC  St. Nicolaasga www.hoteldeoorsprong.nl
Eetboerderij Blaauwpleats Langwarderdyk 6 8521 NE  St. Nicolaasga www.deblaauwpleats.nl
Hotel Restaurant Klein Genot  Wijde Noorderhorne 2 8601 EB  Sneek www.kleingenotsneek.nl
De Walrus Sneek Leeuwenburg 11 8601 CG Sneek www.dewalrussneek.nl
Hotel Stadsherberg Sneek Lemmerweg 8 8607 BZ Sneek www.stadsherbergsneek.nl
Amicitia Hotel Graaf Adolfstraat 37  8606 BT  Sneek www.amicitiahotel.nl
Café Rest. ‘De Kajuit’ Dompleane 1 8605 CN Sneek www.dekajuit.com
Van der Valk Hotel Sneek Burg. Rasterhofflaan 1 8606 KZ Sneek www.hotelsneek.nl
Vakantieboerderij Broeresloot It Ges 10 8606 JK Sneek www.broeresloot.nl
Restaurant Meer van Lenten Ûtbuorren 50 8493 MA  Terherne www.meervanlenten.nl
Eetcafé Portunus Syl 12-A 8493 LL Terherne www.portunus.nl
Recreatiebedrijf De Koevoet Troelstraweg 17 8524 DK Teroele www.dekoevoet.nl
Hart van Friesland Eastwei 8 8624 TG Uitwellingerga www.hartvanfriesland.com
Theeschenkerij Nije Skou Vegelinsweg 33 8467 SN Vegelinsoord www.nyeskou.nl

Deze route is ook gratis te bestellen via: www.frieslandhollandwebshop.nl/fietskaarten. U betaalt alleen de verzendkosten.

Hotelhouder Frans Heesen krijgt hulp van aanjager

Tsjûkemar 2018: waterski-kabelbaan, kitesurfpiste, snelvaarzone, bed and breakfast aan oever en sanifair op eilanden

ECHTENERBRUG (NL) – De Tsjûkemar, de officiële Friese naam voor het Tjeukemeer tussen Lemmer en Joure in het zuiden van Friesland, ondergaat nu en de komende jaren een enorme opwaardering. Aan de oever van het meer verrijst momenteel een schitterend vakantievillapark dat dit voorjaar al bewoond wordt. Om meer recreatieplannen versneld uit te voeren wordt deze week een aanjager aangesteld, een tactische persoon die er voor moet zorgen dat de initiatiefnemers, de bevolking en de overheden soepel met elkander omgaan om lang gekoesterde wensen te kunnen vervullen. De Tsjûkemar moet een vooraanstaand Fries meer worden waar natuur en recreatie in goede harmonie verkeren.

Frans Heesen, met Aleid Bruinsma eigenaar van hotel-restaurant Tjongervallei in Delfstrahuizen,
ontvouwt de plannen voor de Tsjûkemar. Met de realisatie wordt al dit jaar een begin gemaakt.

Zeer waarschijnlijk al in april 2018 wordt bij parkeerterrein en strand De Uilesprong bij Sint Nicolaasga een waterskikabelbaan met horeca in geopend. De aanvraag voor vergunningen is al in gang gezet door een ondernemer die veel kennis heeft van waterskibanen elders in Nederland. De vele eilandjes in het grote meer krijgen betere, beschut gelegen aanlegsteigers en sanitaire voorzieningen. Ten westen van Delfstrahuizen is een nieuwe grote strandbeschermende landtong gepland en ten noorden van het dorp komt de eerste plek in Noord-Nederland waar je binnendijks mag kitesurfen. Ten noorden van Oosterzee mag je wellicht volgend jaar al in een nieuwe snelvaarzone waterskiën en wakeboarden achter een speedboot. De jachthaven Brette Hoane (Gebraden Haan) aan de A6 bij Oosterzee-Buren (ooit de hoofdplaats van Lemsterland) wordt opgeknapt. In de nabijgelegen woning, aangekocht door Theo Holtrop uit Lemmer, komt een bed and breakfast.

Promotie Holland Tulip Tour op internationale beurzen

Fries bureau voor toerisme en Van der Valk zetten tulpenroute Noordoostpolder en Orchideeënhoeve op de kaart

WOLVEGA (NL) – Het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, introduceert deze week de eerste FH Hotelroutes. FH staat voor Friesland Holland, maar ook voor Frisian Hospitality, Friese gastvrijheid. De gloednieuwe fiets-, auto-, motor- en touringcarroutes hebben een hotel, de hoofdsponsor, als uitvalsbasis. Het Van der Valk-hotel in Emmeloord, dat een nauwe zakelijke band heeft met de Friese Van der Valk hotels in Wolvega en Sneek, heeft de primeur. Vervolgens komen er routes die de Van der Valk hotels in Wolvega en Sneek als start en finish hebben.

Donderdag 30 maart 2017 om 10.00 uur, opende de heer Frans Kloosterman, CDA-wethouder recreatie en toerisme in de gemeente Weststellingwerf, de vierde Holland E-bike Show in Home Center in Wolvega. Bij die gelegenheid ontving hij het eerste viertalige Gouden Friese Wouden magazine 2017-2018, de nieuwe reisgids Weerribben-Wieden en de eerste twee Van der Valk fiets- en autoroutes. Dit zijn promotieproducten waaruit blijkt dat het bureau voor toerisme Friesland Holland in Wolvega en de gemeente Weststellingwerf grenzeloos samenwerken met de buren in Drenthe, Overijssel en Flevoland.

Nautical lifestyle in Friesland

Over Gaastra, Miedema, Gill en TNG dutch design horloges uit Zwitserland

LEMMER (NL) – Toen Douwe Gaastra in 1897 op 22-jarige leeftijd in Sneek een zeilmakerij startte, zal hij zeker niet bevroed hebben dat zijn zeilen en het Gaastra-logo, de Sneker waterpoort, wereldberoemd zouden worden. Ze zijn er nog steeds, de Gaastra zeilen en Gaastra kleding. Gaastra Sportswear werd heuse lifestyle vrijetijdskleding waarin zich ook niet-watersporters graag steken. Ook zandhazen op de Lüneburgerheide dragen Gaastra, zelfs met de naam onwijs groot op de borst, arm of rug. Welk ander merk kreeg dit voorelkaar?

Watersport is een lifestyle met kleding waarin functionaliteit en mode verweven zijn. Het horloge onderstreept de favoriete bezigheid van de zeiler op het werk en in zijn vrijetijd. Op de foto toont Hendrik de Boer van Nautic Shop Lemmer TNG horloges uit Zwitserland.

Watersport, en dan met name zeilen, is een sportieve bezigheid die weer volop in de belangstelling staat. Anno nu smelten functionaliteit en fashion samen, wat je bijvoorbeeld kunt zien in de grote Nautic Shop van Hendrik de Boer aan de Nieuwedijk in Lemmer, vlakbij de historische Lemster sluis, de poort van Friesland. Als het om echte beoefening van de zeilsport gaat, treden de laatste jaren merken als Musto, Helly Hansen en Gill meer en meer op de voorgrond.

Eerste fase van 23 watervilla’s Friese Meren onder dak

Verkoop tweede fase watervillapark Tjeukemeer kent ook vlotte start

DELFSTRAHUIZEN-ECHTENERBRUG (NL) – Vakantievieren in een huis aan recreatiewater met een boot aan de tuin. Dat is een droom van veel Nederlanders en Duitsers en in toenemende mate ook van Belgen. Dat merken ze ook bij Kontour Vastgoed in Heerenveen, de projectontwikkelaar van het wonen aan het water park aan het Tjeukemeer in Delfstrahuizen-Echtenerbrug.


Impressie van het watervillapark aan het Tjeukemeer dat harmonieus aansluit op de bebouwde kom van het tweelingdorp Delfstrahuizen-Echtenerbrug (gemeente De Fryske Marren). Dankzij het park komt er ook een mooi strand en een wandel- en fietsroute langs de Pier Christaansloot en langs de oever van het meer, één van de grootste en rustigste van Friesland.

Belgen treden in de voetsporen van Duitsers

Grote belangstelling voor vakantiehuizen in Lemmer en Delfstrahuizen

LEMMER (NL) – Vakantievieren in een huis aan recreatiewater met een boot aan de tuin. Dat blijft een wens van heel veel Nederlanders en Duitsers en in toenemende mate ook van Belgen. Onze buren aan de zuidgrens huurden in 2016 vaker een sloep en een kajuitjachtje, zo ontdekte het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland. Intensieve bewerking van de Belgische markt, het deelnemen aan vele kleine vakantiebeursjes en het deelnemen aan activiteiten van busondernemers, blijkt ieder jaar meer vruchten af te werpen.

Twee woonklare elementen met een gewicht van elk zes ton worden in twee uur tijd van een vrachtwagen gehesen en op de fundering gezet en gekoppeld. Op één maandagmorgen, 5 december 2016, was Marinapark Tacozijl twee grote woningen van ruim 90 m2 rijker.

Friesland Holland’s ambassadeur in België, Peter Mies, is er het hele jaar druk mee. Earnewâld en Grou in Nationaal Park De Alde Feanen zijn populair: als Giethoorn, maar authentieker, meer natuur en véél rustiger. Bootverhuurder Janke Hoekstra uit Earnewâld was het toenemend aantal Belgen opgevallen dat dit jaar bij haar een motorjacht huurde.

Publicatiedatum: 13 juli 2016 - Reporter: Albert Hendriks

Na of voor vaartocht bezoek aan UNESCO Werelderfgoed

Stoomboot Maarten vaart in juli en september over IJsselmeer naar Woudagemaal

LEMMER (NL) – Van 18 tot en met 24 juli en van 19 tot en met 25 september 2016 vaart de Leeuwarder stoomsleepboot Maarten van de Willemskade in Lemmer door de baai van Lemmer naar het stoomgemaal aan het IJsselmeer. Hij legt daar niet aan, want het is er niet diep genoeg voor de 2,10 m stekende sleper. Groepjes kunnen zich voor deelname aanmelden op de site van het Ir. D.F. Woudagemaal: http://www.woudagemaal.nl/bezoekerscentrum/arrangementen-2/stoomarrangement-ss-maarten.htm

De Maarten vaart in juli en september vanuit Lemmer.

De Maarten vaart in juli en september vanuit Lemmer.

Publicatiedatum: 8 januari 2016 - Reporter: Albert Hendriks 

Van de boot op de fiets

Ook Lemmer krijgt
Toeristisch Overstap Punt: 
Watersportcentrum Tacozijl

Ontdek het zuiden vanuit de ‘Off the boat On the Bike’ locatie Tacozijl-Lemmer.
Ontdek het zuiden vanuit de ‘Off the boat On the Bike’ locatie Tacozijl-Lemmer.

LEMMER (NL) – Naast het lieflijke plaatsje Burdaard aan de Dokkumer Ee (tussen Leeuwarden en Dokkum) krijgt ook Lemmer aan het IJsselmeer een Toeristisch Overstap Punt (TOP) en wel bij het veelomvattende Watersportcentrum Tacozijl tegenover UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal.

Vanuit de Lemster marina met een restaurant aan het Stroomkanaal en alle voorzieningen voor boot- en fietstoeristen, zoals tank- en oplaadfaciliteiten, kunnen pleziervaarders vier routes fietsen: naar het monumentale gemaal met bezoekerscentrum en de Groote Brekken, naar de tulpen en tropisch paradijs Orchideeën Hoeve in de Noordoostpolder, naar de oevers van de Tjonger en naar Gaasterland en ’s werelds kleinste stad, Sloten.  

Publicatiedatum: 23 december 2015 
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl 

Turfskip Echtenerbrug breidt vloot uit naar 39 luxe motorjachten!

Nieuw Fries vijfsterren jacht van ruim vier ton begin 2016 in de verhuur

Ook werfbaas Pieter Wind zelf moet flink aan de bak om het vijfsterrenschip Minerva op tijd klaar te hebben voor het nieuwe seizoen dat al over een paar maanden, maart 2016, begint.
Ook werfbaas Pieter Wind zelf moet flink aan de bak om het vijfsterrenschip Minerva op tijd klaar te hebben voor het nieuwe seizoen dat al over een paar maanden, maart 2016, begint.

ECHTENERBRUG (NL) – Friese jachtverhuurders investeren flink na een goed vaarseizoen 2015. Frieslands grootste motorjacht- en sloepverhuuronderneming, Turfskip in Echtenerbrug aan het Tjeukemeer, voegt voor het begin van vakantieseizoen 2016 een 8-persoons vijfsterrenschip toe aan de nu 38 jachten tellende vloot. De familie Wind kocht een 13,70 meter lang en 4,50 meter breed stalen casco van een Reline Classic dat door haar eigen jachtwerf van aandrijving en andere technische installaties en een zeer luxe betimmering wordt voorzien.

Publicatiedatum: 19 mei 2015
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Drie hotels van familie De Vrij onder één vlag: Hotel Lemmer

Lemmer topbestemming voor Russen!

De voormalige maker en leverancier van scheepsbenodigdheden, onder andere voor de Lemster vissersvloot, Van der Neut aan de Polderdijk in Lemmer, is nu een 12 kamers tellend familiehotel vol historie.
De voormalige maker en leverancier van scheepsbenodigdheden, onder andere voor de Lemster vissersvloot, Van der Neut aan de Polderdijk in Lemmer, is nu een 12 kamers tellend familiehotel vol historie.

LEMMER (NL) – Slapen kun je overal, maar in het centrum van Lemmer beleef je meer, is het altijd gezellig. Dat is de spijkerharde bewering van de vrolijke en olijke Marrit de Vrij (25), net als tweelingzus Myrthe een dochter van Jan en Willy de Vrij-Frankema. De familie vroeg 12 mei 2015 de Friese toerismegedeputeerde Jannewietske De Vries (PvdA) de deuren te openen van Hotel Lemmer, waar VVD’ers de scepter zwaaien.

De handelsnaam Hotel Lemmer staat voor drie luxe overnachtingsaccommodaties aan de Polderdijk en de Vissersburen, vlakbij de Riensluis, ooit een bedrijvige scheepvaartlocatie. Mevrouw De Vries opende nummer drie, de voormalige masten- en blokkenmakerij Van der Neut op het adres Polderdijk 1, in aanwezigheid van een 200-tal genodigden, waaronder twee Russische touroperators.

Prijsstunter De Boer uit Bakhuizen slaat vleugels uit

Lemmer heeft weer grote watersportzaak: Nautic Shop

Hendrik de Boer opende in recordtijd een tweede watersportzaak, in Lemmer. Nummer één bevindt zich op het bedrijventerrein in Bakhuizen.
Hendrik de Boer opende in recordtijd een tweede watersportzaak, in Lemmer. Nummer één bevindt zich op het bedrijventerrein in Bakhuizen.

LEMMER (NL) – Lemmer heeft weer een grote watersportzaak in het centrum: prijsstunter Nautic Shop aan de Nieuwedijk, vlakbij de Blokjesbrug en de Lemstersluis. 

De familie De Boer, bekend van deelnames aan watersportbeurzen in Nederland en Duitsland, heeft al een grote outletachtige watersportzaak in Bakhuizen en een populaire webshop. Na het wegvallen van Skipperland aan de Kortestreek bleek de behoefte aan een grote watersportwinkel bij de meest zuidelijke invalspoort van Friesland groot. Hendrik de Boer werd 13 april 2015 geattendeerd op de beschikbaarheid van de 330 vierkante meter grote textielzaak van Henk ten Hoor aan de Nieuwedijk en slechts een paar dagen later had hij de winkel tot het plafond gevuld.
    
Meer informatie over Nautic Shop:
http://friesnieuws.nl/rubrieken/big-business/546-zoekt-en-gij-zult-vinden-bij-de-boer-jachttechniek
http://www.nauticshop.nl/


Meer informatie over Lemmer:
http://www.lemmer-touristinformation.nl/nl/

Publicatiedatum: 2 december 2014
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Friese topkoks steunen stichting Lost Animals

Gezonde, maar te lichte kalfjes leven langer in Rohel

Chefkok Willem Schaafsma, boerenzoon uit Driezum, en veehouder Steven van der Zee in de stal met Jersey kalfjes. Schaafsma, eigenaar van restaurant Eindeloos in Leeuwarden, werd maandag 27 oktober 2014 uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer in de regio Friesland 2014-2015.
Chefkok Willem Schaafsma, boerenzoon uit Driezum, en veehouder Steven van der Zee in de stal met Jersey kalfjes. Schaafsma, eigenaar van restaurant Eindeloos in Leeuwarden, werd maandag 27 oktober 2014 uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer in de regio Friesland 2014-2015.

ROHEL (NL) – Steven en Klaziena van der Zee van boerderij en landwinkel Fjouwerhûsterpleats in Rohel aan het Tjeukemeer maken kalfsdrogeworst met beerenburgkruiden van Jersey stierkalveren.

Het betreft ca. veerten dagen oude stierkalveren van verschillende Friese boeren die via de stichting Lost Animals bij de boerderij van Van der Zee opgroeien tot ze slachtrijp zijn, ongeveer acht maanden oud. Normaliter gaan te lichte, maar wel gezonde jonge kalfjes om economische en wettelijke redenen naar een destructiebedrijf.

Streekmarkt op duurzame Friese rundveehouderij Fjouwerhûsterpleats in Rohel (Zuid-Friesland)

Zaterdag 8 november dag van de smaak aan oever Tjeukemeer met topkoks!

Klaziena en Steven van der Zee hebben een duurzaam veehouderijbedrijf met een luxe boerderijwinkel in Rohel-Vierhuis aan de oever van het Tjeukemeer.
Klaziena en Steven van der Zee hebben een duurzaam veehouderijbedrijf met een luxe boerderijwinkel in Rohel-Vierhuis aan de oever van het Tjeukemeer.

ROHEL/VIERHUIS (NL) – Op zaterdag 8 november 2014 organiseren Landwinkel Vierhuis en activiteitenboerderij Fjouwerhûsterpleats, Vierhuisterweg 29 in Rohel, een dag vol gezelligheid en smaak. Het landfeest, waaraan diverse Friese horecabekendheden deelnemen, begint om 10.00 uur. De dag wordt besloten met een groots streekdiner in de boerderij: vier gangen voor slechts €17,50.

Boerderijwinkel Landwinkel Vierhuis is naast veehouderij Fries Veenweidevlees een onderdeel van boerderij Fjouwerhûsterpleats. Het bedrijf van Steven en Klaziena van der Zee-Oenema is een duurzaam vleesveebedrijf met rundvee, varkens, schapen en kippen. Het vlees wordt verkocht onder de naam Fries Veenweidevlees.

Vakantieland Lemmer-Tjeukemeer

De vakantieregio Lemmer-Tjeukemeer is een waterrijk gebied met bekende meren als het IJsselmeer, Tjeukemeer en Groote Brekken. Deze zijn geschikt voor alle vormen van waterrecreatie en hengelsport en daarmee is het uniek in Nederland.

De watersportactiviteiten, van de bouw en verhuur van de kleinste visbootjes tot grote zeewaardige jachten, zijn geconcentreerd in Lemmer en Echtenerbrug - Delfstrahuizen, een tweelingdorp op de vaarroute Friesland - Noordwest Overijssel.
De aantrekkelijkheid van de regio wordt vergroot door de aangrenzende boscomplexen Gaasterland en Kuinderbos, fietspaden op en langs oude en nieuwe zeedijken naar Urk en Kuinre, het schitterende vestingstadje Sloten (één van de Friese Elfsteden), Joure met zijn subtropisch zwem- en kuurparadijs en de bloemenvelden in de kop van de Noordoostpolder. Deze polder op de bodem van de voormalige Zuiderzee viel droog in september 1942,

Lemmer Beach Echtenerbrug (Tsûkemar/Tjeukemeer
Lemmer Beach
Echtenerbrug (Tsjûkemar/Tjeukemeer)

Havenplaats Lemmer werd internationaal watersportcentrum

Zoute Zuiderzee werd zoet IJsselmeer: visserij maakte plaats voor watersport

Lemmer
Lemmer - Centrum

De historie van veel Friese plaatsen werd bepaald door water, zeker die van Lemmer. Lemmer kennen velen van de Lemster aak en zeevisserij, de Lemster zeesluis van 1888 en het grootste en oudste nog in bedrijf zijnde stoomgemaal van Europa, het Ir. D.F. Woudagemaal (1920, UNESCO werelderfgoed).

Lemmer is ontstaan op de plaats waar de riviertjes Zijlroede en Rien in het zuiden van Friesland bij elkaar kwamen. De bewoners hielden zich eeuwen bezig met visserij, scheepsbouw en overslag. Binnenschippers uit het Noorden laadden hun voor Holland bestemde handelsgoederen in Lemmer over op grotere vaartuigen voor de tocht over de Zuiderzee. In de 17e en 18e eeuw was Lemmer een haven van internationale betekenis, met name in de tijd van de Oostzeevaart. Lemsters vonden toen hun bestaan in met de scheepvaart verwante bedrijven als scheepswerven, blok- en zeilmakerijen en touwslagerijen. Ook de handel op Amsterdam en de daaruit vloeiende dag- en nachtbootdiensten waren van betekenis.

De Lemster Zuiderzeevisserij is ongeveer in het midden van de 19e eeuw van de grond gekomen en daarmee ontstond tevens de aanverwante bedrijvigheid. Nettenbreierijen en -handelaren heeft Lemmer niet meer, nog wel visverwerkende industrie. Er hebben ooit eens een dikke honderd vissersschepen (LE) op de Zuiderzee gevist. De glorietijd van de Lemster Zuiderzeevisserij, met een armoedig randje, was in het begin van de 20ste eeuw. De afsluitdijk sloeg in 1932 genadeloos toe. De zoute zee werd een zoet meer: IJsselmeer. De nieuwe polders, Wieringermeer, de Noordoostpolder en de Flevopolders, verkleinden de binnenzee ook nog eens. De visserij maakte plaats voor industrie en watersport.

Publicatiedatum: 19 Juni 2012
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Na grote opknapbeurt

Doorvaardorp Echtenerbrug
heeft “stopkracht” gekregen

Jacco Wind en zijn trouwe rechterhand, medewerkster Jeannet Posthumus, in de nieuwe watersportzaak aan het Hellingpad en de Pier Christiaansloot.
Jacco Wind en zijn trouwe rechterhand, medewerkster Jeannet Posthumus, in de nieuwe watersportzaak aan het Hellingpad en de Pier Christiaansloot.

ECHTENERBRUG (NL) – Dankzij Wetterskip Fryslân, de gemeente Lemsterland, de provincie (Friese Merenproject) en de ondernemers aan de vaarweg dwars door het dorp ziet het tweelingdorp Echtenerbrug-Delfstrahuizen er stukken aantrekkelijker uit. De meest in het oog springende elementen zijn de nieuwe kades — een deel zelfs rolstoelvriendelijk — de terrassen en het straatwerk. Ook rondom hotel Tjongervallei is en wordt behoorlijk getimmerd en gestraat. Daar verrees een enorm terras met uitzicht op voorbijvarende boten.

Jacco Wind van het watersportbedrijf De Merenpoort (tankstation aan het water, watersportshop, jachthaven, camping en doe-het-zelf-werf) is zeer content met de door diverse partijen gedane inspanningen. Hij had vooral met het waterschap te maken. Die heeft als het ware een verhoogde polderdijk door zijn uitgestrekte bedrijf aan de Pier Christiaansloot geweven. Zijn twee in totaal 110 ligplaatsen tellende jachthavens en 40 plekken omvattende camping, waar hij ook een nieuwe stacaravan in de verhuur heeft, hebben nu de uitstraling van een nieuw recreatiepark. “En dat heeft het waterschap allemaal uitgevoerd en betaald in verband met de verbetering van de waterkering in het dorp. Hun aannemer heeft het keurig gedaan,” zegt Wind (43) blij.

Meer artikelen...